HDD en SSD Wat is het beste voor jou?

by Neha Tripathi

Het kiezen van de juiste opslag gaat niet alleen over het vergelijken van capaciteit en kosten. Het type opslag dat uw computer gebruikt, is van belang voor de prestaties, waaronder energieverbruik en betrouwbaarheid. Solid state drives (SSD’s) en harde schijven (HDD’s) zijn de twee belangrijkste opslagopties om te overwegen. Hier is een korte handleiding over het beste gebruik voor elk en hoe te vergelijken.

Wat is een HDD?

Een HDD is een gegevensopslagapparaat dat in de computer leeft. Het heeft draaiende schijven binnen waar gegevens magnetisch worden opgeslagen. De HDD heeft een arm met verschillende “koppen” (transducers) die gegevens op de schijf lezen en schrijven. Het is vergelijkbaar met hoe een platenspeler werkt, met een LP-plaat (harde schijf) en een naald op een arm (transducers). De arm beweegt de koppen over het oppervlak van de schijf om toegang te krijgen tot verschillende gegevens.

HDD’s worden beschouwd als een verouderde technologie, wat betekent dat ze al langer aanwezig zijn dan SSD’s. Over het algemeen zijn ze goedkoper en praktisch voor gegevens die niet vaak hoeven te worden geopend, zoals back-ups van foto’s, video’s of bedrijfsbestanden. Ze zijn verkrijgbaar in twee veel voorkomende vormfactoren: 2,5 inch (vaak gebruikt in laptops) en 3,5 inch (desktopcomputers).

HDD: langzaam

De techniek van HDD bestaat al jaren, daarom is de snelheid nauwelijks veranderd. Een HDD moet door het ronddraaien mechanisch werk verrichten om informatie te lezen en schrijven. Daarom duurt het opstarten van je computer met een HDD 45 seconden tot een minuut of zelfs langer, afhankelijk van je besturingssysteem.

HDD: veel opslagruimte

De techniek voor harde schijven bestaat al meer dan 50 jaar. Door de jaren heen weten fabrikanten HDD’s kleiner en compacter te maken, waardoor de opslagcapaciteit groot is. Er bestaan HDD’s met een opslagcapaciteit tot en met 18 terabyte. HDD’s zijn per gigabyte goedkoper dan SSD’s.

HDD: kwetsbare onderdelen

Een HDD heeft bewegende onderdelen en is daardoor fysiek ook een stuk kwetsbaarder. Door het ronddraaien van onderdelen ontstaan er namelijk warmte en trillingen die slijtage kunnen veroorzaken. Moderne harde schijven hebben ingebouwde technieken om slijtage door warmte en trillingen te verminderen, zoals anti vibrerende sensoren.

Wat is een SSD?

SSD’s hebben hun naam gekregen- solid state – omdat ze solidstate-apparaten onder de motorkap gebruiken. In een SSD worden alle gegevens opgeslagen in geïntegreerde schakelingen. Dit verschil met HDD’s heeft veel implicaties, vooral in grootte en prestaties. Zonder de noodzaak van een draaiende schijf kunnen SSD’s verminderen tot de vorm en grootte van een stok kauwgom (wat bekend staat als de M.2-vormfactor) of zelfs zo klein als een postzegel. Hun capaciteit – of hoeveel gegevens ze kunnen bevatten – varieert, waardoor ze flexibel zijn voor kleinere apparaten, zoals slanke laptops, convertibles of 2 in 1s. En SSD’s verkorten de toegangstijd drastisch, omdat gebruikers niet hoeven te wachten tot de rotatie van de schotel is gestart.

SSD’s zijn duurder dan HDD’s per hoeveelheid opslag (in gigabytes (GB) en terabytes (TB)), maar het gat wordt kleiner naarmate ssd-prijzen jaar na jaar sneller dalen dan hdd-prijzen.

SSD: 4 keer sneller

Een SSD is wel 4 keer zo snel als een HDD. Dit komt omdat een SSD direct data verzendt. Dit merk je aan de opstarttijd van je pc, dat duurt met een SSD ongeveer 15 seconden. Bovendien laad je programma’s en games met de helft sneller dan met een HDD.

SSD: weinig opslagruimte

Er zijn SSD’s met een opslagruimte van 4 terabyte, dit staat gelijk aan 400.000 foto’s. Dat is erg veel, maar omdat een SSD relatief duurder is dan een HDD om te maken ligt de prijs per gigabyte van een SSD ook hoger.

SSD: solide staat en energiezuinig

Een SSD heeft geen bewegende onderdelen, waardoor hij minder warm wordt dan een HDD. Hierdoor is je SSD ook nog eens energiezuiniger. Door lagere warmteproductie blijft je schijf koel en onbeschadigd. Toch kent een SSD net als een HDD wel slijtage. Doordat de levensduur van SSD’s wordt uitgedrukt in TBW (Terabytes Written) weet je zeker hoe lang je SSD tenminste meegaat. De levensduur van een SSD is niet altijd beter, maar wel inzichtelijker dankzij het TBW.

Conclusie

Wil je jouw hele computerervaring sneller maken zoals opstarten binnen 15 seconden, sneller programma’s laden en eerder je game spelen? Gebruik dan een SSD. Wil je meer opslagruimte omdat je veel digitale games of foto’s hebt of heb je veel opslag nodig voor de mediaserver op je NAS? Kies dan voor een harde schijf (HDD).

Mijn naam is Neha Tripathi. Ik ben een 26-jarige blogger, die graag schrijft over films, games en consumentenelektronica. Met meer dan 8 jaar ervaring als inkoper en verkoper van producten waar een stekker aan vastzit of een batterij ingaat, heb ik de kennis in huis om gebruikers te adviseren, maar vooral te enthousiasmeren over de producten die in de markt verkrijgbaar zijn.