Hoe kies je een Gaming Monitor?

by Neha Tripathi

 

Je bent op zoek naar een gaming monitor, maar hoe kies je uit zoveel smaken? 144 hertz, 1 milliseconde, 4K; wat is het eigenlijk en heb ik het nodig? En wat te denken van G-Sync of FreeSync? Wij leggen je uit waar je op let bij het kiezen van de juiste gaming monitor die aan jouw game behoeften voldoet. Bij het kiezen van een gaming monitor is het belangrijk dat je weet op welke specificaties je let. Het maakt nogal wat uit wat voor games je speelt en wat jouw wensen zijn. Vraag jezelf daarom het volgende af:

  • Welke verversingssnelheid kies ik?
  • Ga ik voor een G-Sync of FreeSync monitor?
  • Welke reactietijd kies ik?
  • Welk paneel heb ik nodig?
  • Vind ik extra scherp beeld belangrijk?
  • Wat voegt HDR toe aan mijn game ervaring?
  • Heb ik een ultrawide monitor nodig?
  • Ben ik een pc of console gamer?

1. Verversingssnelheid: voor vloeiende beelden

Gaming monitoren hebben een minimale verversingssnelheid van 60 hertz, wat prima is voor bewegende beelden. Zijn je eisen wat hoger en speel je games waarin beelden écht vloeiend moeten bewegen? Dan raden we minimaal 144 hertz aan. Hier zul je bij games als Battlefield of Call of Duty veel plezier van hebben. Wil je hier optimaal gebruik van maken, zorg dan wel dat er een krachtige videokaart in je pc of laptop zit.

2. G-Sync en FreeSync

G-Sync en FreeSync zijn een vorm van adaptive sync. Door deze beeldtechniek loopt de verversingssnelheid van je scherm gelijk met de frame rate van je videokaart. Hierdoor heb je geen last van haperende beelden. Monitoren met G-Sync werken alleen met NVIDIA videokaarten. FreeSync monitoren werken met AMD videokaarten, hoewel sommige hiervan ook met NVIDIA videokaarten werken. Dit noemen we G-Sync Compatible.

3. Reactietijd: geen wazige beelden

De reactietijd in milliseconden geeft aan hoe snel de pixels op je beeldscherm van kleur veranderen. Speel je snelle actiegames, dan wil je dat de reactietijd zo laag mogelijk is, liefst 1 of 2 milliseconden. Is deze te hoog, dan treedt er ghosting of motion blur op. Dit zijn benamingen voor een effect dat ervoor zorgt dat niet alle pixels even snel van kleur veranderen en een wazig beeld geeft.

4. Het beste paneel voor een gaming monitor

Het paneel van een gaming monitor heeft veel te maken met de kwaliteit en de prestaties van de monitor. Er zijn verschillende panelen: IPS, TN en VA. Deze hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen en kwaliteiten. Zo staat IPS bekend om een goed kleurbereik, TN om de snelheid en VA om de goede contrastverhouding. Het ligt er daarom erg aan waar je naar op zoek bent als gamer en wat jij het belangrijkst vindt.

5. Scherp beeld en levendige kleuren

Ben je een gamer die van veel visueel spektakel houdt, dan game je het liefst op een monitor met een 4K resolutie. 4K schermen hebben een resolutie van 3840 bij 2160 pixels, waardoor je elk detail haarscherp ziet. De meeste 4K gaming monitoren hebben een verversingssnelheid van 60 hertz, waardoor je in veel gevallen beeldkwaliteit boven beeldsnelheid verkiest. Ook bij 4K gaming is het belangrijk dat je over een krachtige videokaart beschikt die 4K gamen op 60 hertz ondersteunt.

6. Ultrawide en console gaming

Een ultrawide gaming monitor zorgt voor een derde meer schermruimte. Op een super ultrawide heb je zelf het dubbele aan schermruimte. Hiermee vervang je dus makkelijk je 2 schermen setup. Ultrawide monitoren geven je meer zicht in je games, mits een game dit ondersteunt. Zo heb je extra voordeel in strategy games, zie je net even iets meer van je speelveld in een shooter of zie je bijna het hele veld in Fifa.

Conclusie

Uiteindelijk is het niet eenvoudig om een ​​objectief antwoord te geven, zeker niet aan een breder publiek. Verschillende mensen hebben deze handleiding misschien gelezen en verschillende beslissingen genomen. Als je een video-editor bent die nonchalant games speelt, heb je liever een paneel met nauwkeurige kleuren en een hogere resolutie dan een paneel met de hoogste verversingssnelheid. En vice versa voor de competitieve gamers die er zijn.

We willen ook onze consolegebruikers niet buiten het gesprek laten. Sommigen van jullie denken misschien na over waar je op moet letten bij een gamingmonitor voor PS4 of wat de beste monitor is voor een Xbox. Welnu, we zouden een paneel met een hoge verversingssnelheid niet aanbevelen, aangezien beide consoles meestal zijn vergrendeld op 60 fps-titels.

Als je het budget ervoor hebt, wil je een geweldig, kleurnauwkeurig IPS-paneel. Omdat je niet de meeste prestaties kunt krijgen in vergelijking met pc, kun je net zo goed die visuele helderheid krijgen. Let alleen op input lag en responstijden, want gewone schermen of zelfs tv’s doen het niet bepaald goed op die gebieden.

Mijn naam is Neha Tripathi. Ik ben een 26-jarige blogger, die graag schrijft over films, games en consumentenelektronica. Met meer dan 8 jaar ervaring als inkoper en verkoper van producten waar een stekker aan vastzit of een batterij ingaat, heb ik de kennis in huis om gebruikers te adviseren, maar vooral te enthousiasmeren over de producten die in de markt verkrijgbaar zijn.