Hoe werkt een Smartwatch?

by Neha Tripathi

Een smartwatch is een draagbaar apparaat dat is ontworpen om om een pols te worden gedragen. Net als smartphones gebruiken ze touchscreens, bieden ze apps aan en registreren ze vaak je hartslag en andere vitale functies.

De Apple Watch and Wear-modellen (voorheen Android Wear) zorgden ervoor dat meer consumenten het nut van het dragen van een minicomputer om hun polsen gingen waarderen. Bovendien vullen speciale smartwatches voor buitenactiviteiten vaak andere, omvangrijkere apparaten in de gereedschapsset van een avonturier aan.

Een smartwatch is een digitaal horloge. In het horloge zit een kleine computer die op een eigen besturingssysteem draait. Maar hoe werkt een smartwatch en wat kun je er allemaal mee? In dit artikel vertel ik je daar meer over.

Een korte geschiedenis van de smartwatch

Hoewel digitale horloges al tientallen jaren bestaan – sommige met mogelijkheden zoals rekenmachines en eenheidsconverters – begonnen technologiebedrijven pas in de jaren 2010 horloges met smartphone-achtige mogelijkheden uit te brengen.

Apple, Samsung, Sony en andere grote spelers bieden smartwatches aan op de consumentenmarkt, maar een kleine startup verdient eigenlijk lof voor het populariseren van de moderne smartwatch. Toen Pebble in 2013 zijn eerste smartwatch aankondigde, haalde het een recordbedrag op via Kickstarter en verkocht het meer dan een miljoen eenheden.

Tegelijkertijd opende de vooruitgang in de miniaturisatie van silicium de deur naar andere soorten smartwatches voor specifieke doeleinden. Bedrijven zoals Garmin ondersteunen bijvoorbeeld smartwatches zoals de Fenix, die robuuster zijn en geoptimaliseerd met sensoren en trackers om expedities in het achterland te ondersteunen. Evenzo hebben bedrijven zoals Suunto smartwatches uitgebracht die zijn geoptimaliseerd voor duiken en bestand zijn tegen langere tijd op aanzienlijke diepten.

Wat Kun Je Met Een Smartwatch?

Zoals hierboven te lezen kun je bijvoorbeeld je berichten of e-mails van je telefoon lezen op je smartwatch. Verder kun je net als op je telefoon applicaties installeren om hem zo uit te breiden voor meer mogelijkheden. Smartwatches zijn er in vele soorten en maten en ze worden steeds uitgebreider. Ze zijn er bijvoorbeeld met vierkante of ronde schermen, klassieke of moderne looks, etc.

Een aantal dingen je die met een gemiddelde smartwatch kunt, vind je in de lijst hieronder. Let erop dat elke smartwatch anders is, en dat niet elke mogelijkheid hieronder beschikbaar is op elke smartwatch.

1. Lezen van e-mails en berichten van je telefoon;
2. Het meten van je hartslag (indien hartslagmeter aanwezig);
3. Het tellen van het aantal gemaakte stappen (stappenteller);
4. Het weergeven van datum/tijd op verschillende manieren (digitaal/analoog);
5. Het bijhouden van een gelopen route (GPS volgen via GPS van je smartphone);
6. Het gebruiken voor navigatie;
7. Het afspelen van muziek;
8. Het afspelen van video’s;
9. Het maken van foto’s (indien camera aanwezig);
10. Enz.

De mogelijkheden van een smartwatch nemen toe naarmate de techniek vordert. Net als bij telefoon worden ook smartphones voorzien van snellere hardware en sensoren waardoor er meer mogelijkheden ontstaan.

Omdat een smartwatch veelal gekoppeld is met een smartphone kunnen gegevens en sensoren van je telefoon (zoals GPS etc.) gebruikt worden door de smartwatch. Zo kun je dus je route vastleggen bij het hardlopen. Let er hier wel bij op dat je dus je telefoon nog steeds mee moet nemen tijdens het hardlopen omdat de meeste smartwatches nog niet over een GPS antenne beschikken.

Voor- En Nadelen Van Een Smartwatch

Hieronder een tal van voor- en nadelen van een gemiddelde smartwatch. Uiteraard zullen deze voor- en nadelen niet voor elk type smartwatch opgaan.

Voordelen
  • Je hoeft je telefoon niet altijd uit je zak/tas te halen wanneer je een melding krijgt;
  • Je hebt veel meer mogelijkheden dan een standaard horloge;
  • Handig voor bij het sporten;
  • Het is een leuke gadget.
Nadelen
  • Een normaal horloge is een sieraad, een smartwatch niet echt;
  • Je horloge dien je (gemiddeld) om de paar dagen op te laden;
  • Een smartphone kan veel meer en heeft een groot en helder scherm;
  • Het staat nog in de kinderschoenen dus de mogelijkheden zijn nog beperkt;
  • Het blijft voorlopig slechts een hebbedingetje.

Wat doen smartwatches?

De meeste smartwatches – of ze nu bedoeld zijn voor dagelijks gebruik (zoals bij de Apple Watch) of voor specifieke doeleinden (zoals bij de Garmin Fenix) – bieden een reeks standaardfuncties:

Meldingen: smartphones geven meldingen weer om u op de hoogte te stellen van belangrijke gebeurtenissen of activiteiten. De soorten meldingen verschillen; apparaten die met een smartphone zijn verbonden, kunnen eenvoudig de meldingen van de telefoon op uw pols spiegelen, maar andere smartwatches geven meldingen weer die alleen een wearable kan bieden. Zo bevat de nieuwste Apple Watch een valsensor. Als u valt terwijl u het horloge draagt, voelt het uw volgende beweging. Als het geen beweging detecteert, stuurt het een reeks escalerende meldingen. Als u niet op de melding reageert, gaat het horloge ervan uit dat u gewond bent geraakt en waarschuwt het namens u de autoriteiten.

Apps: Naast het weergeven van meldingen van je telefoon, is een smartwatch alleen zo goed als de apps die hij ondersteunt. App-ecosystemen variëren en zijn gekoppeld aan de omgevingen van Apple of Google. Smartwatches met een specifiek doel, zoals wandelen of duiken, ondersteunen over het algemeen de apps die ze nodig hebben om dat doel te bereiken zonder de mogelijkheid om andere soorten apps toe te voegen.

Mediabeheer: de meeste smartwatches die aan smartphones zijn gekoppeld, kunnen het afspelen van media voor u beheren. Als u bijvoorbeeld naar muziek luistert op een iPhone met AirPods van Apple, kunt u uw Apple Watch gebruiken om het volume en de nummers te wijzigen.

Beantwoord berichten met uw stem: Herinnert u zich de oude Dick Tracy-strips nog, waar de heldendetective een horloge als telefoon gebruikte? Moderne smartwatches met het watchOS- of Wear-besturingssysteem ondersteunen spraakdictatie.

Fitness-tracking: als je een hard-core atleet bent, is een speciale fitnessband waarschijnlijk een betere keuze dan een smartwatch. Toch bevatten veel smartwatches een hartslagmeter en een stappenteller om je trainingen bij te houden.

GPS: de meeste smartwatches hebben een GPS om uw locatie te volgen of locatiespecifieke waarschuwingen te ontvangen.

Goede batterijduur: moderne smartwatches hebben batterijen waarmee je de dag doorkomt, bij normaal gebruik, met nog een beetje sap te gaan. Batterijgebruik varieert; de Apple Watch krijgt meestal 18 uur normaal gebruik op een enkele lading, terwijl de Pebble twee of drie dagen meegaat.

Veelgestelde vragen over smartwatch

1. Kun je een smartwatch gebruiken met een Android-telefoon?

Slimme horloges zijn over het algemeen bedoeld om te koppelen met Android- of iOS-telefoons. Er zijn oplossingen waarmee u bijvoorbeeld een Apple Watch kunt koppelen aan een Android-telefoon, maar niet alle apps werken. Je kunt beter een smartwatch kiezen die bedoeld is om te werken met wat voor besturingssysteem je telefoon ook is.

2. Wat zijn de beste slimme horloges?

De drie beste slimme horloges op de markt vanaf 2021 zijn de Apple Watch Series 6, Samsung Galaxy Watch 3 en de Fitbit Sense.

3. Hoeveel kost een smartwatch?

De prijs varieert nogal wat voor slimme horloges. Momenteel is de goedkoopste de Letsfit Smart Watch, die ongeveer $ 30 USD kost op Amazon. Het duurste (maar veelgebruikte) slimme horloge is Apple’s Hermes slimme horloge, dat $ 1.299 kost, maar er zijn luxe slimme horloges die bijna $ 200.000 USD kosten.

4. Is een smartwatch de moeite waard om te kopen?

Slimme horloges zijn voor veel mensen zeker de moeite waard. De meeste bieden hartslagmeting aan de pols, slaapregistratie, activiteits- en trainingsregistratie, GPS voor afstands- en snelheidsmeting en slimme meldingen. Bovendien zijn veel van hen erg stijlvol – niet de onhandige versies die vijf tot tien jaar geleden op de markt waren.

5. Wat is het beste goedkope slimme horloge?

Goedkoop is relatief als we het hebben over draagbare technologie, maar de beste opties als u uw budget niet wilt opblazen, zijn de Apple Watch Series 3 ($ 199), Samsung Galaxy Watch Active ($ 199) en Amazfit Bip ($ 70) .

 

Mijn naam is Neha Tripathi. Ik ben een 26-jarige blogger, die graag schrijft over films, games en consumentenelektronica. Met meer dan 8 jaar ervaring als inkoper en verkoper van producten waar een stekker aan vastzit of een batterij ingaat, heb ik de kennis in huis om gebruikers te adviseren, maar vooral te enthousiasmeren over de producten die in de markt verkrijgbaar zijn.