Intel Vs AMD | Processors voor desktops vergelijken

by Neha Tripathi

Intel Vs AMD Processors voor desktops vergelijken

Wanneer u op zoek bent naar de juiste processor voor uw desktop, kunt u kiezen uit processoren van twee fabrikanten: Intel en AMD. Voor een lange tijd domineerde Intel de markt, maar met de opkomst van AMD wordt het verschil tussen de twee concurrenten steeds kleiner en kunnen we inmiddels zelfs spreken over een gelijk niveau als het gaat om prestaties. Maar hoe zit het precies en wat zijn de verschillen? Wij vertellen er u meer over!

De twee processorfabrikanten zijn al jarenlang met elkaar aan het concurreren op de markt, maar met de komst van de AMD Ryzen wordt de concurrentie ook steeds serieuzer. AMD volgt dezelfde benamingen die Intel heeft gelanceerd. In navolging van Intel Core i3, Core i5, Core i7 en Core i9, zijn er nu de Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7 en Ryzen 9. AMD heeft het slim aangepakt en stopt in iedere categorie chips die op papier net krachtiger zijn dan het Intel-equivalent, voor een betere prijs. Kort gezegd: AMD wil zich profileren door meer te bieden voor minder.

Dit blijft uiteindelijk ook een van de grootste verschillen tussen de twee concurrenten. AMD-processoren hebben over het algemeen een goede prijs-kwaliteit verhouding. Intel richt zich vooral op een hogere klokfrequentie en heeft een betere betrouwbaarheid. De strijd om de beste specificaties ligt erg dichtbij elkaar. Het ene moment is AMD uitgekomen met een nieuwe processor en dan is deze sneller, vervolgens komt Intel met het antwoord op die processor en is deze weer sneller.

In het kort

Gebruikssituaties Mogelijk met…
Internet, email en tekstverwerken Elke processor
Foto’s bewerken AMD Ryzen 5, Intel Core i5 of hoger
Video’s bewerken AMD Ryzen 7, Intel Core i7 of hoger
Games spelen AMD Ryzen 5, Intel Core i5 of hoger
Virtual Reality AMD Ryzen 7, Intel Core i7 of hoger

Welke processor past het beste bij mijn gebruik?

Omdat processors in vele variaties voorkomen, is de belangrijkste vraag in de zoektocht naar de juiste processor: waar ga ik mijn pc voor gebruiken? Herken jij je in één van onderstaande situaties, bekijk dan welke processor wij aanraden voor deze specifieke situatie.

1. Internetten, emailen en foto’s bewerken

Dit zijn eenvoudige taken die je op elke pc uitvoert. Val je in deze categorie, dan hoef je dus niet speciaal te letten op de processor. Het is wel zo dat je met een betere processor meerdere dingen tegelijk doet. Dus: én internetten, én een muziekje luisteren, én je mail checken, én een filmpje downloaden.

  • Geschikte processor: Alle processors
  • Aanbevolen: AMD A6 / Intel Pentium

2. Foto’s bewerken

Ga je aan de slag met programma’s als Photoshop, dan vraag je wat meer van de rekenkracht van je desktop en daarmee ook van je processor. Wil je regelmatig foto’s bewerken, ga dan voor een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor. Kies daarnaast voor minimaal 6 GB aan werkgeheugen.

  • Geschikte processor: AMD Ryzen 5 / Intel Core i5 of hoger
  • Aanbevolen: AMD Ryzen 5 / Intel Core i5

Video’s bewerken en games spelen

Video’s bewerken

Het bewerken van video’s kan je computer zwaar belasten. Zeker tijdens het renderen of bij het bewerken van bestanden met een hoge resolutie. Software zoals Adobe Premiere Pro kan alle processorkernen benutten en zo haal je dus zeker voordeel uit een quad-core processor. Verder zijn 8 GB werkgeheugen en een mid range videokaart aan te raden.

  • Geschikte processor: AMD Ryzen 5, Intel Core i5 of hoger
  • Aanbevolen: AMD Ryzen 7 / Intel Core i7

Games spelen

Vrijwel iedere pc is geschikt om een potje Candy Crush of Angry Birds op te spelen. Als je echter recente en zwaardere games wil spelen, dan heb je een model nodig met een krachtigere processor. Let wel op dat een goede videokaart daarbij essentieel is voor het spelen van zware games. Een mid range videokaart begint bij de NVIDIA GeForce GTX 1050.

  • Geschikte processor: AMD Ryzen 5, Intel Core i5 of hoger
  • Aanbevolen: AMD Ryzen 7 / Intel Core i7

Hoe werkt een processor?

Of het nou gaat om het opstarten van je pc, de ontelbaar vele muiskliks of de installatie van een programma: de processor (ook wel cpu genoemd) speelt een centrale rol bij alle handelingen die jij op je computer verricht. Zodoende vertelt de kracht van een processor veel over hoe snel je desktop taken uitvoert en welke taken je desktop überhaupt kan uitvoeren. Er zijn een aantal factoren die de snelheid van een processor bepalen, waarvan dit de 3 belangrijkste zijn:

De factoren die de snelheid bepalen

Het aantal processorkernen

Over het algemeen hebben processors tegenwoordig 2 of 4 kernen. Een processor met 2 kernen noemen we dual-core, een processor met 4 kernen quad-core. Iedere kern kan een verschillende taak oppakken, dus: hoe meer kernen, hoe sneller de processor is. Maar er zijn tegenwoordig ook bijvoorbeeld hecta-core processors op de markt, die maar liefst 6 cores hebben.

De kloksnelheid

De kloksnelheid wordt aangeduid in hertz. Heeft een processor bijvoorbeeld een kloksnelheid van 2 gigahertz, dan kan hij 2 miljard bewerkingen per seconde uitvoeren.

Het cachegeheugen

De processor gebruikt het cachegeheugen om de gegevens die het nodig heeft om taken uit te voeren tijdelijk op te slaan. Ook hier geldt: hoe meer cachegeheugen, hoe sneller de processor werkt.

Intel of AMD?

De twee grootste processormerken zijn Intel en AMD. Zo’n 80% van alle verkochte pc’s is uitgerust met een Intel processor. Dit zegt niets over de kwaliteit, maar wel iets over de populariteit van dit merk bij fabrikanten en consumenten. Welk merk voor jou de beste keuze is, verschilt per processor.

Over het algemeen kun je stellen dat de processors van AMD goedkoper zijn. Intel is over het algemeen sneller en relatief wat duurder. AMD heeft dan weer quad-core processoren op goedkopere prijspunten. Bovendien beschikken AMD processoren over een iets krachtigere, geïntegreerde grafische chip, meerdere threads en vaak meer cores. Een AMD processor is dan ook aan te raden wanneer je veel met software werkt die gebruikmaakt van meerdere threads en je niet te diep in de buidel wil tasten.

Voor het gemak hebben we de Intel en AMD processors die ongeveer gelijk aan elkaar zijn voor je op een rijtje gezet. Zo kies je gemakkelijk de pc met de processor die bij jou past.

Intel vs. AMD

Intel AMD
Intel Celeron AMD E3 / AMD A6
Intel Atom AMD E2 / AMD A6
Intel Pentium AMD A6
Intel Core i3 AMD A10
Intel Core i5 AMD Ryzen 5
Intel Core i7 AMD Ryzen 7
Mijn naam is Neha Tripathi. Ik ben een 26-jarige blogger, die graag schrijft over films, games en consumentenelektronica. Met meer dan 8 jaar ervaring als inkoper en verkoper van producten waar een stekker aan vastzit of een batterij ingaat, heb ik de kennis in huis om gebruikers te adviseren, maar vooral te enthousiasmeren over de producten die in de markt verkrijgbaar zijn.