Is mijn PC ook geschikt voor Windows 11?

by Neha Tripathi

Ben je benieuwd of je huidige computer, waarschijnlijk met Windows 10, geschikt is voor Windows 11? Dan hebben we goed nieuws, aangezien je dat met een simpel programma gewoon kunt controleren. In dit artikel leggen we je uit wat je hierover moet weten.

Windows 11 is vorige week aangekondigd en zal vanaf begin 2022 als gratis upgrade beschikbaar zijn voor pc’s die Windows 10 draaien en die geschikt zijn voor de upgrade. Want lang niet alle computers zijn in staat om Windows 11 te draaien, zo stelt Microsoft.

Wij bespreken de eisen die Microsoft stelt aan een pc om Windows 11 te krijgen. En geven de download van de PC Health Tool om te checken of je pc voldoet.

Windows 11 komt er dus aan: wat verandert er?

Het besturingssysteem krijgt voor het eerst in zes jaar een écht grote update. Wat is er nieuw? We zetten het op een rij.

Een nieuw ontwerp

Er is bij Windows 11 flink geknutseld aan het uiterlijk. Vensters zijn in de hoeken licht afgerond, na enkele jaren waarin strakke vormgeving het belangrijkst was. Het startmenu en de pictogrammen op de taakbalk staan nu in het midden, al kun je ze weer op de oude positie plaatsen.

windows11

Het menu ziet eruit als een venster met vastgemaakte pictogrammen, een zoekvak en een uitknop rechtsonder. De mogelijkheid om zelf groepjes programma’s met een kopje erboven samen te stellen, gaat waarschijnlijk verdwijnen en het menu zou ook niet meer van grootte kunnen veranderen.

Na het verschijnen van Windows 8 en Windows 10 kreeg Microsoft veel kritiek op vernieuwingen, waaronder juist het Start-menu. Daardoor werden geleidelijk de aanpasmogelijkheden weer uitgebreid. Of Microsoft hiervan geleerd heeft zal de definitieve versie uitwijzen.

Microsoft Teams

Het veelgebruikte Microsoft Teams, voor online ontmoetingen, wordt straks standaard met Windows 11 meegeleverd.

Weer een slimme zet van Microsoft: De techreus zette in het afgelopen jaar flink in op Teams, omdat veel meer mensen tijdens de coronapandemie gingen thuiswerken. Door de software in het besturingssysteem in te bakken, kan het bedrijf in één klap veel meer mensen bereiken.

Nieuwe knopjes rechtsboven bij vensters

De bekende knopjes rechtsboven in een venster hebben een interessante uitbreiding gekregen. Je kunt nu direct de positie van het venster selecteren, via duidelijke rechthoeken die de verschillende venster-lay-outs tonen.

Android-apps

Binnenkort staat ook Android-apps in de Windows Store. Bekend is dat de techniek die het mogelijk maakt om deze mobiele apps te laten werken op Windows 11 is van Intel, maar het zou ook op een pc of op een laptop met een AMD-processor moeten werken.

Dit betekent dat populaire smartphone-applicaties ineens massaal op desktopcomputers en laptops te gebruiken zijn. Dit is een slimme zet van Microsoft want het sluit aan op wat concurrent Apple doet: Macs met de nieuwe Apple-processoren kunnen apps voor iPhone en iPad draaien.

Widgets

Widgets werden oorspronkelijk in Vista samen met de Windows Sidebar geïntroduceerd, maar dat werd later door Microsoft weer teruggedraaid. Widgets zijn kleine vensters met specifieke informatie, zoals het huidige weer of de beurskoersen.

Hoewel je in Windows 10 via de Windows Store ook weer widgets kan installeren, was niet iedereen van die omweg op de hoogte. Door ze in Windows 11 weer toe te voegen, zullen er mogelijk meer mensen gebruik van maken.

Hoe weet ik of mijn computer Windows 11 kan draaien?

Lang niet alle pc’s en laptops kunnen Windows 11 draaien. Je pc moet beschikken over minimaal:

  • 64-bit processor, 1Ghz snelheid, 2 cores, 4 GB RAM en 64 GB schijf
  • UEFI secure boot
  • minimaal 9-inch scherm met HD resolutie (720p)
  • DirectX 12

Dit zijn niet hele speciale vereisten, want alle niet al te oude pc’s beschikken hierover. Alleen 32-bit processoren vallen af.

Wel een bottleneck is de volgende vereiste:

  • Trusted Platform Module (TPM) versie 2.0. Dit is een standaard voor een beveiligd deel van de processor voor bijvoorbeeld de versleuteling van schijven. TPM komt de beveiliging van een pc ten goede. Volgens Tweaker hebben de meeste moderne pc’s van de laatste vijf jaar wel de beschikking over TPM 2.0 (zoniet hardwarematig dan wel softwarematig) maar soms moet dit nog aangezet worden in de BIOS. Bij Intel heet dit TPM bij AMD fTPM.

Verder moet je volgens Microsoft beschikken over een een ondersteunde processor! Bekijk de lijsten met door Windows 11:

Door deze vereisten lijken pc’s die ouder dan 6 of 7 jaar zijn af te kunnen vallen. Maar de vraag is of de soep zo heet wordt gegeten als zij wordt opgediend. Microsoft heeft laten blijken dat deze eisen niet allemaal keihard zijn en Tweakers meldt dat ze meer voor pc fabrikanten zijn dan voor consumenten. Verder is de Windows Insider Preview van Windows 11 ook geschikt voor veel oudere pc’s. Het zou kunnen dat begin 2022 toch veel meer computers de upgrade vanaf Windows 10 kunnen maken dan nu lijkt.

Wanhoop dus niet gelijk als je pc niet goedgekeurd wordt voor Windows 11 bij gebruik van de PC Health Tool hieronder. En mocht je pc echt niet geschikt zijn dan krijg je in elk geval nog gratis updates voor Windows 10 tot oktober 2025.

Lees hier alle specificaties voor Windows 11

PC Health Tool van Microsoft downloaden om geschiktheid te checken

Update 30 juni: Microsoft heeft de PC Health Tool tijdelijk teruggetrokken omdat deze te streng was en teveel pc’s niet geschikt achtte voor Windows 11. De tool zal aangepast worden en later weer te downloaden zijn.

Je kunt de PC Health tool van Microsoft downloaden om te kijken of je computer Windows 11 aankan. Je installeert de app en klikt op Nu zoeken.

De PC Health Tool van Microsoft is tijdelijk offline gehaald en nu dus niet te downloaden

(Sla het .msi bestand op en voer het uit om het programmaatje te installeren en te starten)

Is mijn PC ook geschikt voor Windows 11

Zoals hierboven al vermeld is: het kan zijn dat je computer nu niet door de ballotage komt maar dat de uiteindelijke vereisten die Microsoft stelt voor Windows 11 toch iets minder streng zullen zijn. We zullen het begin 2022 zien.

 

Mijn naam is Neha Tripathi. Ik ben een 26-jarige blogger, die graag schrijft over films, games en consumentenelektronica. Met meer dan 8 jaar ervaring als inkoper en verkoper van producten waar een stekker aan vastzit of een batterij ingaat, heb ik de kennis in huis om gebruikers te adviseren, maar vooral te enthousiasmeren over de producten die in de markt verkrijgbaar zijn.