Wat is beter voor gamen: een PC of een Laptop

by Neha Tripathi

Je kan op twee verschillende manieren PC-games op hoge instellingen spelen: op een game PC of op een game-laptop. Beide manieren hebben vanzelfsprekend hun voor- en nadelen, maar welke zijn dat? Wij leggen in het kort aan je uit wat waarom je beter voor een van de twee kan kiezen.

Gaming-rigs zijn niet voor iedereen geschikt. Sommige mensen houden van enorme ATX-torens met RGB-verlichting die zijn aangesloten op een gebogen monitor en een mechanisch toetsenbord. Anderen met minder ruimte willen misschien een laptop die ze kunnen opvouwen en opbergen als ze hem niet gebruiken.

We hebben een punt bereikt waarop je een uitstekende ervaring kunt hebben op een van de beste gaming-pc’s of beste gaming-laptops. Of u nu de voorkeur geeft aan upgradebaarheid, draagbaarheid of betaalbaarheid, zowel laptops als desktops hebben opties. Dus in de strijd tussen gaming desktop versus laptop, wat is beter voor jou?

1. De game PC

De game PC

Om te beginnen: de game voor- en nadelen van de game PC. De game PC kent talloze voordelen. Om er een paar te noemen: de ultieme game-ervaring, veel opslag, ruimte voor uitbreidingen, costumizing tot de max, hoge prestaties en snelheid. Een game PC hoeft daarnaast niet eens altijd duur te zijn, in ander artikel lees je hoe je bijvoorbeeld een game PC voor onder de 1000 euro bouwt. En, het feit dat je hem zelf kan bouwen is voor de meesten al een voordeel en hobby op zich.

Toch kent de game PC wat nadelen die de gamer naar de game-laptop doet neigen. Om diverse nadelen te noemen: een game PC is te groot en lomp, maakt te veel lawaai, is te ingewikkeld, kan je nergens mee naartoe nemen en is (al snel) te duur. In al die punten zit een kern van waarheid. Als je je PC zachter wil krijgen zijn daar overigens wel manieren voor, dat lees je onder andere in ons artikel over een muisstille PC. Houd je van een lange termijninvestering, dan is de game PC wat voor jou.

2. De game-laptop

De game-laptop (2)

Zoek je eerder iets flexibeler en makkelijks, dan heeft de game-laptop de voorkeur. De nadelen van de game PC kun je bijna een op een betrekken op de voordelen van de game-laptop. Makkelijk, flexibel, over het algemeen stil, goedkoper en kant-en-klaar voor gebruik. Voor een casual gamer, iemand die zo af en toe eens gamet, is de game-laptop ideaal. Zoek je iets met meer zekerheid en langere levensduur, is de game PC de oplossing. In beide gevallen komt het natuurlijk neer op voorkeur, maar met deze voor- en nadelen kun je bij jezelf nagaan wat je nou echt nodig hebt.

Een vette Gaming Notebook of een dikke PC? Het is een vraag die elke gamer wel eens moet beantwoorden. Het is algemeen bekend dat de performance-prijs verhouding sterk in het voordeel is van de desktop, maar zijn er ook redenen om een laptop te kopen? Roel heeft het allemaal voor jullie uitgezocht en samengevat.

1. Prestaties

Laten we maar beginnen met het meest voor de hand liggende: voor het zelfde geld krijg je bij een desktop meer plaatjes per seconde dan bij een laptop. Dat is ook zeker niet gek, in een desktop heb je immers meer dan genoeg ruimte voor alle elektronica en worden de ontwikkelaars niet beperkt door bepaalde vormen van een laptop. Die extra ruimte in een desktop geeft ook veel meer mogelijkheden voor het koelen van de high-end hardware, wat betekent dat de fabrikanten meer opties hebben om de snelheden wat op te krikken.

Ontwerpers van elektronica en koelers worden echter steeds beter in hun werk waardoor het gat tussen desktops en laptops aan het afnemen is. Een paar jaar geleden presteerden de high-end desktop grafische kaarten minimaal twee keer zo goed als de high-end laptop kaarten, maar dat verschil is nu significant kleiner. De Nvidia GTX980 is namelijk nog maar zo’n 20-25% sneller dan zijn laptop tegenhanger de GTX980M. Helaas zit er wel nog steeds een groot verschil in de prijs van grafische kaarten voor desktops en laptops. Zo kost de goedkoopste laptop met een GTX980M bijna 1600 euro, terwijl een desktop met vergelijkbare hardware en GTX980 al te koop is voor 1250 euro (incl. randapparatuur en scherm).

Een ander belangrijk punt met betrekking tot de performance is het toekomstperspectief. Gezien desktop hardware over het algemeen krachtiger is, zal het je ook langer van hoge framerates kunnen voorzien. Hier komt nog eens bij dat je de hardware van een desktop erg makkelijk kunt vervangen of upgraden terwijl dit in een laptop zeer beperkt is. In de meeste laptops heb je toegang tot de harde schijven en het geheugen, maar daar blijft het ook bij. Als je de grafische kaart of processor wilt upgraden, kun je het in de meeste gevallen wel vergeten.

Bij een desktop kun je in principe alles naar smaak vervangen en aanpassen zonder iets kapot te hoeven zagen. Dit betekent dat zodra je grafische kaart niet snel genoeg meer is, je alleen de grafische kaart hoeft te vervangen en niet het hele systeem zoals bij een laptop.

2. Draagbaarheid

Als je veel naar LANparties gaat of regelmatig een spelletje speelt bij je schoonouders, dan ligt een laptop behoorlijk voor de hand. Helaas is het voor gamers niet altijd feest als het gaat om draagbare laptops. Een laptop met een high-end grafische kaart weegt namelijk al snel 3.5kg terwijl een non-gaming laptop vaak niet veel zwaarder is dan een paar blikjes Red Bull. Gelukkig zijn er een aantal merken die door hebben dat wij ook weinig zin hebben om veel te tillen. MSI en Razer hebben bijvoorbeeld een aantal modellen die nog geen twee kilo wegen maar wel over een hoop power beschikken. Je zult hier een flinke meerprijs voor moeten betalen, maar dan kun je wel je laptop makkelijk meenemen naar je werk, studie of school zonder hier een hernia aan over te houden.

Een desktop zal nooit zo draagbaar zijn als een laptop, zeker niet als je ook een scherm mee moet sjouwen, maar het wordt langzaam beter. Een nieuwe kleinere moederbord formfactor is namelijk enorm in de opkomst: microITX. Deze moederborden beschikken over iets minder aansluitingen, maar zijn wel bijna vier keer zo klein als de standaard ATX moederborden. Als je dit combineert met een compacte behuizing zoals de BitFenix Prodigy, dan kun je de perfecte LAN bak creëren. Toch weegt een volledig systeem zonder beeldscherm dan al snel 10 kilo, maar liefst vijf keer zo veel als een lichtgewicht gaming laptopje.

3. Huidige markt

Het is al kort even benoemd, maar de prijs van een nieuwe computer is natuurlijk ook belangrijk. Een echte gaming desktop inclusief beeldscherm kun je vanaf ongeveer 650 euro meenemen uit de winkel. De kans dat je daar The Witcher 3 met ultra settings fatsoenlijk op kunt spelen is klein, maar als je genoegen kunt nemen met medium settings en een 1080p resolutie zal je zeker tevreden zijn.

De instap prijs voor een gaming laptop ligt een stuk hoger. Een laptop met een GTX950M (naar mijn mening het absolute minimum voor een nieuwe gaming laptop) kost 800 euro terwijl de prestaties een stuk lager zullen zijn dan die van een 650 euro desktop.

Als je wat meer te besteden hebt, dan wordt een gaming laptop al wat aantrekkelijker. Voor 1300 euro heb je een zeer degelijke laptop met een GTX 970M. Hiermee kun je de nieuwste games goed spelen, mits je bereid bent de settings af en toe iets terug te schroeven.

Ga je voor het beste van het beste, dan ben je minimaal 1900 euro kwijt voor een laptop van een fatsoenlijk merk met een GTX 980M. Als je zo veel geld uit wil geven is er echter eventueel ook een andere optie: een gaming desktop en een non-gaming laptop. Je hebt dan niet alles in één systeem, maar als je niet vaak buitenshuis gaat gamen, is dat zeker een goede optie.

Conclusie

Hoewel een gaming laptop op het eerste gezicht een geweldige uitvinding lijkt, zijn er een aantal haken en ogen die vaak over het hoofd gezien worden. De achteraf vaak tegenvallende prestaties zijn zeker gezien de prijs erg jammer. Daar komt bij dat gaming laptops meestal helemaal niet zo draagbaar zijn en dus toch op het bureau blijven staan, zonde van het geld als je het mij vraagt.

Als je vaak naar LAN parties gaat en daarvoor een gaming systeempje nodig hebt, dan kun je het beste kijken naar een kleine desktop in plaats van een laptop. Woon je echter niet op één plek of reis je veel, dan zijn gaming laptops tegenwoordig wel steeds aantrekkelijker. Kijk dan wel goed rond op vergelijkingswebsites zoals Tweakers, want zeker bij gaming laptops is een miskoop snel gemaakt.

Als je altijd thuis gamet dan wil ik je sterk afraden een gaming laptop te kopen en gewoon voor een desktop te gaan. Je krijgt dan veel meer performance voor je geld en je hebt later ook nog eens de mogelijkheid om hardware upgrades uit te voeren.

Mijn naam is Neha Tripathi. Ik ben een 26-jarige blogger, die graag schrijft over films, games en consumentenelektronica. Met meer dan 8 jaar ervaring als inkoper en verkoper van producten waar een stekker aan vastzit of een batterij ingaat, heb ik de kennis in huis om gebruikers te adviseren, maar vooral te enthousiasmeren over de producten die in de markt verkrijgbaar zijn.