Windows 10 Tip: Vind een verloren laptop

by Neha Tripathi

U kunt het gevoel hebben dat u zo goed mogelijk voor uw laptop zorgt, maar soms slaat het noodlot toe. Als je je apparaat kwijtraakt, of erger nog, het wordt gestolen, kan het voelen als het einde van de wereld.

Uw laptop is waarschijnlijk de tweede alleen voor uw telefoon met betrekking tot de persoonlijke gegevens die u erop hebt opgeslagen. Lees hier wat u moet doen als uw toestel hetzelfde lot treft.

Hoewel het begrijpelijk is dat dit veel leed zou veroorzaken, gaat het misschien niet allemaal verloren. Zowel Microsoft als Apple hebben functies in hun besturingssystemen geïmplementeerd, wat betekent dat u mogelijk eerder met uw laptop wordt herenigd dan u had verwacht.

Dit is geenszins een garantie, maar deze tips geven je in ieder geval een kans om te vechten.

Wat moet ik doen als mijn laptop wordt gestolen?

Hoewel sommige van de onderstaande ideeën je kunnen helpen een vermist apparaat te vinden, raden we je ten zeerste aan om de politie in te schakelen in plaats van zelf de dief te confronteren.

Locaties die door trackingservices worden verstrekt, zijn bij benadering, dus het is onwaarschijnlijk dat u precies weet op welke deur u moet kloppen. Bovendien is er het feit dat de dieven al hebben bewezen dat ze zich niet echt aan de wet houden, dus je weet niet zeker wat ze zullen doen als ze worden uitgedaagd.

1. Zet Mijn apparaat zoeken aan in Windows 10

Ga naar Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Mijn apparaat zoeken en klik op Wijzigen:

zoekapparaat 1

Zet de schakelaar op Aan bij De locatie van mijn apparaat regelmatig opslaan:

locatieopslaanaan 2

Mijn apparaat zoeken staat nu op AAN.

2. Controleer of Locatie-instelling ook aanstaat

Zorg ook dat je de Locatie-instelling hebt aangezet, zodat Windows 10 daadwerkelijk kan zien waar je apparaat zich bevindt:

locatieinstellinginschakelen 3

Klik (onder Instellingen | Privacy | Locatie) op Wijzigen als er staat Locatie bij dit apparaat is uitgeschakeld:

toegangtotlocatietoestaan 4

Zet Locatietoegang voor dit apparaat op Aan:

locatietoegangapparaataan 5

Nu kan Windows 10 je apparaat zoeken en houdt het met enige regelmaat je locatie bij. Dit betekent overigens niet dat je ook apps toegang tot je locatie hoeft te geven. Zoals je ziet in de afbeelding hierboven (onder Toestaan dat apps toegang hebben tot uw locatie) kun je dit ook uit laten staan.

3. Wat te doen als je je Windows 10 apparaat kwijt bent

Mocht nu je Windows 10 laptop, tablet of hybride gestolen worden of ben je deze vergeten/verloren (voor desktop pc’s geldt dit wat minder, hoewel je Mijn apparaat zoeken voor inbraak zou kunnen aanzetten) dan kun je naar de volgende website van Microsoft gaan (inloggen met je Microsoft-account):

Hier kun je kijken waar je gestolen/verloren apparaat zich bevindt. Onder het tabblad Overzicht kun je verder nog je pc’s, laptops en eventuele oude Windows Phones beheren. Als je familieleden aan Je gezin hebt toegevoegd dan kun je hun apparaten hier ook zien en beheren.

Mijn naam is Neha Tripathi. Ik ben een 26-jarige blogger, die graag schrijft over films, games en consumentenelektronica. Met meer dan 8 jaar ervaring als inkoper en verkoper van producten waar een stekker aan vastzit of een batterij ingaat, heb ik de kennis in huis om gebruikers te adviseren, maar vooral te enthousiasmeren over de producten die in de markt verkrijgbaar zijn.